EKG, snö och middagsbuffé

Tiden bara rusar iväg, snart är det jul! Och tänka sig; det blev vinter i Uppsala också! Det trodde jag aldrig! Det är visserligen lite drygt med snö när man ska cykla, men jag klagar inte trots att jag höll på att förfrysa fingarna när jag cyklade hem ikväll. Det är vitt och kallt och det känns lite som jul.

Den senaste tiden har vi gjort en hel del rolig saker på skolan!
- Vi har lärt oss hjärt- och lungräddning! (HLR) Jepp, om någon rasar ihop och får hjärtstopp då vet jag hur man gör! Himla bra alltså.
- Vi har haft lunglabb. Testat lungorna. Jag hade evetuellt en lätt restriktion, men jag vill nog tro att det berodde på dålig utblåsningsteknik...
- EKG och blodtrycksmätning! Jag hade ett blodtryck på 110/55. Lite lågt tror jag. EKG är när man sätter en massa blåa "klisterlappar" på bröstet runt hjärtat samt på ben och armar. De är rätt svårt att sätta de där lapparna rätt, de är typ mellan fjärde och femte revbenet, mellan femte och sjätte och så... Och sen kopplar man på sladdar på lapparna och får ut ett långt papper med sitt EKG! Skitcoolt! Sen lärde vi oss hur man tolkar kurvorna. Jag har ingen Q-kurva, men det är ingen fara, för det är rätt vanligt att inte ha det.
- Idag hade vi arbetsprov! Klassen är uppdelad i 4 grupper och 2 i varje grupp får cykla på special-träningscyklar. Vi kollar EKG och blodtryck och en massa saker. Motståndet ökas succesivt på cykeln och tillslut måste man sluta; på grund av bröstsmärtor (inte aktuellt för oss, hehe), andfåddhet, bentrötthet etc. Och så kollar man hur många watt personen klarar av att cykla. Det blev lite tävling mellan personerna som cyklade, tror jag allt.. ;)
- Vi har haft flera föreläsningar om lungor. Så nu kan jag allt om KOL och jag säger till er alla: SLUTA RÖKA! BÖRJA ALDRIG RÖKA! Ni förstör er själva och ni förstör andra. Ni tänker förmodlingen inte nu på konsekvenserna, men när ni är 55 år och inte kan andas normalt och måste ha syrgas, då ångrar ni er, det kan jag lova. Man kan inte bli bättre, det går bara utför. Personer med KOL har ofta stora bröstkorgar för de har svårt att blåsa ut luft; de har lätt att andas in, men måste kämpa för att blåsa ut.

OCH IGÅR GJORDE JAG OMTENTA I PRAKTISK SJUKGYMNASTIK OCH JAG KLARADE DET! JAG BLEV GODKÄND!! TJOHOOOO!

Idag slutade jag klockan 5 och då gick jag och Vendela till en asiatisk restaurang (kinesiskt, thailändskt, vet ej...) och åt middagsbuffé! Åh, det var gott. Och trevligt! Jag tror vi satt där typ två timmar! Och fy, så mätt jag blev...

Torsdag och fredag: lite föreläsningar om digestion och endokrina systemet. Lördag: jag far hem!! "JULLOV"!

Hur vet man att man trivs?



Jag trivs så himla bra. Med allt just nu. Med utbildningen, med klassen, med Uppsala, med mitt rum. Och jag vet att jag har sagt det så himla många gånger. Men hur vet man egentligen att man trivs?

Jag tror att man trivs när man:

- Tycker att det är harmoniskt att diska.
- Tycker det är rätt kul att städa badrummet - det blir ju rent sen!
- Vant sig att det regnar hela tiden, och då blir det ju dessto mysigare att komma hem!
- Inte börjar gråta över att kejdan på cykeln hoppar IGEN, för då får man ju gå tillbaka till den trevliga cykelgubben!
- Längtar till gympapasset på Friskis!
- Inte besväras nämnvärt över att plugga på skolan en lördag. Det är ju så roligt att träffa klasskompisarna!
- Tycker att det är mysigt att cykla genom centrum tidigt på morgonen när det fortfarande är mörkt och man tittar på alla ljus i träden längs ån.

Men framförallt trivs jag när jag känner att jag har så himla många fina vänner! Som man kan promenera med, fika med, titta på tv med, prata med och plugga med. Jag blir nästan överväldigad över alla fina människor som umgås med mig! Mig!

Dessutom känner jag att jag uppskattar det lilla i vardagen och jag tycker att de allra flesta dagar är roliga. Dagar när jag är på skolan från tidig morgon till sen kväll, dagar då jag är hemma och lagar mat och tränar.

Idag har jag haft en synnerligen trevlig dag! Först var jag på skolan i några timmar och övade goniometermätning och åt choklamuffins med två klasskompisar. Sen var jag på Lusseshow på Norrlands och på kvällen fick jag fikabesök av två ytterst fina vänner. Kan inte bli bättre. Jo, Lången fixade Spotify till mig igår! Åh, det är ju helt fantastiskt!

Gonatt!

Lussekissar

I söndags hade jag styrt upp lussebak! Vid tvåtiden anlände Erica med saffran och en stor bunke. En stund senare kom Vendela som hade lite svårt att hitta hit, inte konstigt alls med tanke på alla triljoner cykelvägar som finns här.


Här har vi drygt 70 riksdaler. Japp, två påsar saffran á 34 kronor styck. Sinnessjukt.


Erica vispade frenetiskt!


Härligt gul smet! Men ack så dyyyr, så dyyyyyr. Vi var noga med att få med vartenda litet korn. Vi räknade förresten ut att saffran kostar ca 70 000 kr/kg. Hmpf.


Vendela hade med sig glögg! Hurra!


Mer mjöl!


Vendela högg i med händerna när elvispen gav upp.


Citat Vendela: "jag har tvångstankar om deg. Jag måste äta det. Inte för att det är gott, men det är deg." Jag och Erica fick oss ett gott skratt, haha!


Medan degen jäste och knäcken började koka så sörplade vi glögg och åt pepparkakor.


Roosen och Lången anlände! Av någon anledning så hamnade de inte på bild. Däremot gjorde jag det när jag penslade. Med en gaffel, jag äger visst ingen pensel.


Och skjuts in i ugnen!


Och medan Erica formade mer eller mindre estetiska lusse-S och jag penslade så tog Vendela och Lången hand om knäcken. Roosen nöjde sig med att titta på samt att fixa julmusik. Och det tackar vi för! Strong insats.

Det var en fin söndag!

Veckans lärdomar

- Man bruka säga att vissa saker lär man sig så bra så man har det "i ryggmärgen", till exempel att man kan cykla, köra bil, spela piano etc. Men det är fel! Man har det i lillhjärnan! Så nu vet ni det.

- Börja aldrig röka. Man kan få KOL och det är en hemsk, hemsk sjukdom som man aldrig kan bota, den är kronisk. Man får svårare och svårare att andas och tillslut lever man tack vare en syrgastub och sen dör man. Inte så värst kul alltså.

- Tryck inte på "stäng av" istället för "snooze". Då somnar man om och vaknar fyra timmar senare. Visserligen utvilad.

RSS 2.0