Sommrig potatissallad

Här kommer ett recept på en mycket god, fräsch och sommrig potatissallad. Jag glömde ta kort.

- Ca 1 kg potatis, eller lite mindre
- 1 rödlök
- Ca ett halvt paket frysta sockerärtor eller motsvarande mängd färska
- Ett halvt paket ruccola

Dressing:
- 1 dl olivolja
- 1/2 msk balsamvinäger, eller mer för den som gillar
- 1-2 tsk dijonsenap
- 1 tsk salt
- Svartpeppar

- Västerbottensost eller parmesan

Jag vet inte riktigt vad som är bäst för potatisen, men jag gjorde så att jag först skalade den och sedan kokade. Risken finns att potatisen kokar sönder, men för mig gick det bra. Har man färskpotatis så skrubbar man den bara och kokar med skalet. När den är färdigkokad skär man upp den i ganska stora bitar, en normalstor potatis i ungefär fyra bitar. Skiva rödlöken i tunna skivor/klyftor. Koka/tina sockerärtorna. Blanda ner löken och sockerärtorna med potatisen (som man förslagsvis lägger på ett fint fat). Blanda ihop alla ingredienser till dressingen i en glasburk eller plastburk, skruva på locket och skaka! På så sätt blir dressingen väldigt blandad och ganska tjock på något vis. Häll detta över potatissalladen, medan potatisen fortfarande är varm - på så sätt drar den lättare åt sig dressingen. Vänta med att blanda ner ruccolan tills precis före servering. Då hyvlar men också över små, tunna flagor av västerbottensost eller parmesan. 

Vi åt detta till grillad kyckling (och grillade champinjoner och paprikabitar). Sås tycker jag är överflödigt. Sommarmat ska vara lätt och fräscht. Smaklig måltid!

Jogging i kvällssolen

Bland det bästa som finns är att bege sig ut på en joggingtur efter en solig, het dag. Temperaturen börjar sjunka, men man kan ändå springa i shorts och kortärmat. Vindstilla, tyst, svalt. Det enda som hörs är andetagen, en fågel... Ni fattar, det är underbart! Än så länge har jag inte kommit upp i några längre sträckor. Idag blev det sex kilometer och jag sprang med pappa så vi höll ett lite snabbare tempo än när jag springer själv, men jag orkade.

Ut och spring! Det är så härligt befriande!


Mer bilder

       

 

Balen

Ja, då var balen över! Dagen började i ottan, då jag inte kunde sova längre än till halv åtta (jag var nog nervös i sömnen). Halv tio brummade jag och Jessica in till stan för att fixa hår och make (som de säger, jag brukar säga smink...). Det var verkligen en upplevelse! Väldigt glamouröst helt enkelt! Min frissa var jättetrevlig och jag blev toppennöjd med både frisyren och sminket. Inte ens i mina drömmar hade jag kunnat komma på en så fin frisyr! När vi kom hem begav jag mig till grannen som är fotograf. Svartvita och i färg. Jag tror det blir riktigt bra! Och helt plötsligt stod vi på röda mattan! Jag, skakandes av kyla men mest nervositet, visste knappt vart jag skulle titta. Sedan var vi inne och festen kunde börja. Middagen var helt klart över förväntan, allt var jättegott. Musiken var dock inte den bästa, tyckte jag, men hur mycket kan man begära? Här kommer lite bilder, mest egobilder för jag tyckte jag var så himla snygg!

image150

         
      

Vett och etikett

Här kommer en sammanfattande lista på allt jag kommer ihåg att gubben sa om vett och etikett (inför balen):

- Först är det mingel, med mousserande vin. Man smuttar och hälsar på en massa folk. Vinet ska räcka under hela minglet.
- Bordsherren ska ha sin bordsdam till höger om sig, han drar ut stolen för damen, tittar henne i ögonen och drar in stolen. Sedan sätter han sig.
- Man vecklar ut servetten och lägger i knät. Har man en väska hänger man den på stolen eller lägger i knät under servetten (om det är en kuvertväska).
- När man skålar tittar man sin bordsdam eller alla i ögonen, nickar lite lätt och smuttar på drickan. Att klirra med glasen är förbjudet!
- Man börjar inte äta förrän alla vid bordet fått mat. Man äter lååååångsamt (bra för mig :P ). Man försöker äta upp samtidigt och bordsherren får absolut inte äta upp före sin dam. Små tuggor alltså. Kniven ska aldrig in i munnen. Kniv och gaffel vet ni säkert hur man gör med... Man börjar med glasen från höger och arbetar sig till vänster.
- Snusdosa, cigarettpaket, mobil, kamera, smink, armbågar, väskor hör inte hemma på bordet. Stäng av mobilen eller ursäkta dig om du måste gå iväg för att ringa/svara. Rök inte under middagen. Snusa inte. Gå till toan om du ska bättra på sminket (men då säger du inte att du ska gå på toaletten...), inte ens läppglans hör hemma vid bordet.
- Som sagt, säg inte att du ska gå på toa, utan att du ska typ gå iväg. Då ska bordsherren ställa sig upp och dra ut stolen för damen. När man går iväg ska man vika ihop servetten och lägga på stolen.
- Säg inte att maten är äcklig. Säg i så fall att tex mejram inte faller mig i smaken, eller lämna utan ursäkt.
- Man kommer förmodligen att få väldigt lite vin i sina glas, klaga inte på det! Det ser finare ut när det är lite. Tänk på att vi ändå får ganska mycket dricka för 50 kronor!
- Samtala om sådant alla kan vara intresserade av. Undvik att prata sport, smink etc.

Allt handlar egentligen om att vara artig, uppföra sig, äta långsamt och ha trevligt. Jag tror att det kommer att bli jättekul!

Pictures

Lite bilder, bland annat på våra blondinbella-poser! Visst är det likt?!



 








"- Jag sa att det var kö, men det var ingen kö!"

Jag hade vääldans roligt igår, hihi, först lite skitsnack hos Ivarsson (snart är lägenheten inte längre till förfogande för diverse fester och övernattningar, oh no!) och sedan drog vi till Rött. Jag la precis in bilderna på datorn och det var typ 50 bilder bara från bussresan, haha, jag fattar inte vad vi höll på med!

Vaknade rätt sent idag. Har solat på altanen, blivit röd, läst, joggat och ätit fläskfilé med sagolikt god rosépepparsås.

Ikväll blir det Eurovision med vännerna. Ska bli intressant att se hur det går för vårt stela, robotliknande bidrag och hennes Ukrainska kopia (som har EN DECIMETER kortare klänning än perelli, citat aftonbladet).

Bye bye

PS. Tagga balen!!!!!!!!!!!

Mellanmålssmoothie

Hejsan hoppsan!

Idag gjorde jag en kalasgod nyttig smoothie. Här har ni receptet:

1 dl fil (yoghurt går också bra, men vi hade inte det hemma)
1 dl halvtinade blåbär, eller lite mer
1 dl halvtinade jordgubbar, drygt
1 tsk honung

Mixa allt med en stavmixer. Tadaa! Mumma. Här kommer en bild på skapelsen också:

image143

Min egen lista

Favoritfärg: blå, rosa, grön

Favoritingredienser: kyckling, lax, soltorkade tomater (jag kan typ leva på det), ost, broccoli, rödlök, majs.

Favoritgodsaker: Kladdkaka, semlor, jordgubbar och glass, farmors kolaformar, sommarkaka.

Senaste inköp: Igår köpte jag ett par örhängen, ett diadem och ett par pärlörhängen (ska ev ha på balen), det är tre betala för två på Ur & Penn.

Ser fram emot: Ojojoj! Balen, studenten, sommaren, Storsjöyran, jobba (liite), börja på universitetet...

Husdjur jag haft/har: sjuttioelva akvariefiskar, 10 katter, hoppande bönor, 2 kaniner. (jonas har även haft en hamster, typ och en vandrande pinne i typ en eftermiddag)

Nya listor återkommer, det är så rooligt :D

Utmaning

3 namn jag går under; Sofia, Lotta, Gumman.

3 saker som skrämmer mig;  Min största fobi: spindlar. Sedan är jag rädd för döden och att nån ska stjäla min mobil.

3 saker jag har på mig;  Jeans, t-shirt och örhängen som ser ut som fiskeblänken, de är fina!

3 sanningar; 1. Om precis en vecka sitter jag och fixar håret till balen, wohoo! 2. Jag är inte den gourmetkock som alla tror att jag är, sorry... 3. Jag har inte fuskat en enda gång på vårat anti-slisk-löfte.

3 saker jag verkligen vill ha; En matberedare, biljett till Storsjöyran och den soligaste sommaren i mannaminne!


Jag utmanar: Jessica, Ragna, Lovisa, Sara, Linn med flera.

Bye bye!

I-landsproblem nr 272

Mamma frågar mig flera gånger i veckan vad jag önskar mig till studenten. Öh... Vad jag önskar mig? Faktum är att det inte finns något jag känner att jag behöver. Detta problem har jag haft ganska länge, till exempel i julas. Jag behöver ingen ny cykel, jag behöver absolut ingen ny mobil, behöver heller inga smycken...

Det enda jag har kommit på är detta:
- En matberedare. Köksprylen nommero ett. Jag ska ha en sådan när jag flyttar hemifrån.
- Leilas nya bakbok "A piece of cake". Bara för att allt ser så obeskrivligt gott ut. Bilderna är sagolika.

Jag har sagt till mamma och pappa att de kan "spara" presenterna till när jag flyttar hemifrån. För då vill jag ju ha en ny säng, porslin, bokhylla, en uppsättning knivar, rivjärn, glas, handdukar...

Bild på Leilas nya bok. Om ni råkar stöta på boken någon gång: bläddra!! Det är den vackraste kokbok jag någonsin sett.

image142

Blondinlotta

Jag har länge velat färga ljusa slingor, så det ser så där solblekt och naturligt ut. Så igår gjorde mamma och jag slag i saken och jag drog på hättan och knöt en prydlig rosett uinder hakan. Jag genomlider en dryg halvtimmes smärta när mamma gräver i skallen för att dra upp slingor. (Det känns som pinnen gräver in i hjärnan! Är det bara jag som är så känslig, eller?! Ska det kännas så??) Resultatet? Nog blev det blont alltid. För blont. Det såg onaturligt ut, som en peruk, det var inte alls jag. Det kändes som om det lös. Tveksam om jag ens skulle våga gå till skolan idag, men jag satte upp luggen, som var värst, och äntrade skolan, med alls blickar på mitt lysande hår... Typ, i min fantasi iaf. Okej, alla sa att det var fint, men nu är det ju faktiskt så att det är mitt hår och det är jag som ska bära det, alltså måste jag känna mig bekväm i det. Och det gjorde jag inte.

Så. Nu har mamma hjälpt mig att tona det i någon mellanblond färg och jag tror att det blir bra. Det är fortfarande ljust, men kanske inte lika lysande.

Jag är nog inte menad att vara platinablond. Inte heller brunett. Jag är fast i mellanmjölkens land; råttfärgat. Då smälter man in.


projektarbete no more!

Igår eftermiddag var en härlig tid. Projektredovisningarna var klara. 100 poäng. Klart! Vilken befrielse.

Var för övrigt väldigt intressant att se alla andras slutprodukter. De flesta blev ju som klara i sista stund, liksom jag...


Någon som vill köpa en receptbok? 100 kronor och den är din.


Badrummet är snart klart

Sitter hemma denna tisdagsförmiddag. Ska ta tolv-bussen. Steg upp klockan nio och har nu skrivit lite på religionsuppgiften. Hur som helst... Jag bröjar bli sjuk! Igår vaknade jag med halsont och det blev inte bättre under dagen. Idag är jag lite snorig och har ungefär 2 % feberkänsla. Inte så mycket alltså, men det finns där... Suck.

Annars:
- Vårt badrum börjar bli klart. Kakelgubben har typ kaklat klart, tror jag. Men nu försvann han igen, jag tror han pratade något om en borr som han glömt. Jag tror badrummet kommer bli värst häftigt. Alla väggar är vita förutom väggen som är motstående dörren, för den är nästan svart med en lodrät "rand" av vitt kakel med gråa blommor. Låter mystiskt, men alla är välkomna att titta om någon vecka!
- Jag har sagt adjö till mitt kära IKSU-kort. Det gick ut i lördags. Ack, så trevligt det har varit; svettigt, jobbigt och befriande. Men här skall icket deppas, för nu hälsar jag joggingsäsongen välkommen med öppna armar! Hann dessvärre bara springa en gång med Jessica i söndags och nu är jag förkyld. Vi sprang 5 km!
- Balen närmar sig med stormsteg!! Om exakt två veckor sitter jag nu och får håret fixat. Och är nervös!
- Studenten närmar sig också med stormsteg! Det är med blandade känslor jag kommer att möta dagen; frihet, glädje, sorg, förtvivlan, lycka, befrielse... Jag saknar er redan!
- Taggar Storsjöyran. Det är dock lite diskutioner om boendet.
- Jag har nu fått jobb på samma ställe som förra året. Fyra veckor blir det denna sommar, vecka 25-28. Perfect. Ska kanske försöka få något mer jobb.
- Nu ska jag gå och snyta mig.

Hejdå!


Supergod middag

Mor och far var bortbjudna på middag idag, men eftersom jag och Jonas är stora nu, så får vi själva bestämma om vi vill följa med eller inte (det är en bra sak med att bli vuxen, hehe). Följden av detta blir att jag måste laga middag. Det är förvisso inget jag suckar över, jag gillar ju att laga mat. Dessutom faller diskningen automatiskt på  min lillebror, i like. Idag snodde jag ihop en supergod middag. Typ såhär:

(för 2 personer, men som ni märker har jag inga exakta mått... )
- spagetti
- 2 kycklingfiléer
- olja, smör, salt och peppar
- några broccolibuketter, djupfrysta
- några soltorkade tomater
- lite röd pesto från IKEA (kanske lite svårt att få tag på, men om ni är på IKEA så MÅSTE ni köpa den, för den är så himlarns god! Den innehåller typ soltorkade tomater och basilika)
- parmesan eller grana padano

Koka spagettin (eller tagliatelle). Strimla kycklingen och stek i lite smör och olja (blir godast så). Salta och peppra. Koka broccolin (eller gör som jag; lägg broccolin i en liten skål, koka upp vatten i förslagsvis vattenkokaren, häll över och låt stå en stund. Häll sedan av vattnet). Strimla soltorkade tomaterna. När kycklingen är klar så kan man stänga av plattan och lägga ner tomaterna och broccolin. Häll av pastan och blanda i lite pesto. Blanda ihop pasta och kycklingblandningen i en stor skål. Riv över parmesan. Klart!

Kurtdag är plugga-hemma-dag

Eftersom Kurt befinner sig på andra sidan jordklotet (i'm not complaning) så finner man idag inga tm-elever på skolan. Men jag har faktiskt varit duktig ändå. Inget slappade här inte! Det blev inte ens någon sovmorgon att tala om... Trots att jag flyttat in i Jonas rum (han har flyttat till gästrummet) för att om möjligt slippa lite av oväsendet när badrumskillen kaklar så vaknade jag ändå vid halv nio. Trots öronproppar... fast jag var nog ganska utvilad ändå, tror jag.

Så jag steg upp, åt frukost läänge. Sedan satt jag och sökte fakta om Grekland och Kuba mellan typ 10.00 och 11.15. Sedan promenad, lunch och sedan fortsatt med arbetet. Dryyg dag med andra ord. Ringde till tryckeri-gubben som ska trycka min bok. Han har fortfarande inte tryckt ETT enda exemplar av den. Det skulle ju bara ta någon dag sa han! Men jag ska inte klaga, för han verkar grymt stressad, han skulle sova över där idag! Stackarn... men så går det när man tar på sig för mycket arbete.

Nu ska jag kila iväg till köket och börja med middagen; färska nudlar (av märket Rana, det rekommenderas, det är en italienare som "gör" dom) och tomatsås. Mums!

Någon som har beställt från forever21.com?

Jag har hittat en ny hemsida med grymt snygga kläder. Den heter forever21.com. Kläderna är snygga, söta och billiga. Nu undrar jag:

Är det någon där ute som har beställt från denna sida? Hur mycket kostar frakten (hittar inte!) och hur är storlekarna?

Man kan ju iaf sukta...



Myycket ytligt inlägg... Hejdå

Effektiv shopping

Idag tog jag bilen och brummade helt själv in till staden. Helt själv, jag parkerade helt själv, betalade parkeringsavgift helt själv. Kände mig så vuxen!

Hur som helst så hade jag en ganska lång lista på saker som skulle uträttas (handlas, hrm). Och det blev verkligen effektiv shopping! Jag hämtade balklänningen som har varit på omsämnad. Jag provade den där och den satt perfekt. Nu kan jag till och med andas och äta i den! (det är ett plus) Jag passade även på att köpa en liten balväska där också. Jag kunde inte låta bli för den var så himla söt och passade så bra med klänningen och skorna. Sedan köpte jag en vår/sommarjacka på HM, khakigrön. Och en vit "kavaj" med korta ärmar på HM, som jag ska ha över klänningen på studenten. Den var jättesöt. Sedan blev det ett par solbrillor och ett armband på indiska samt ett smalt, blått bälte på röda korset. Nu är allt klar för studenten och balen! I'm glad. En nöjd flicka körde hem (och skrålade i takt med rix fm) och placerade sig på altanen. Läste ut Gömda, och ströläste lite i veckorevyn. Jag satt typ ute knappt en timme men jag är ändå röd. Huden är verkligen känslig på våren!

Nej, nu ska jag ta och räkna några mattetal innan middagen. Hejsvejs!

PS: Träffade en Frida på HM, in action. Hon är så duktig som jobbar :D

Jessicas kommentar...

Jessicas kommentar till mitt inlägg om dinkelmuffins med spenat:

"Allt med spenat borde få dispans näästan, så länge det inte är en godis med spenatsmak, om det finns en sån :P"

Hahaha! Du är allt bra rolig du :D kram


Dinkelmuffins okej?

Långhelg, så underbart! Om det bara inte hade varit för det jäkla nationella provet i matte c, som väntar på fredag (precis en vecka!). Jag har använt mina hjärnceller till bristningsgränsen både igår och idag. Nu känner jag för att göra något riktigt ostimulerande, som att sitta vid datorn till exempel. Jag är så less på allt som handlar om potenser, exponentialfunktioner, logaritmer och derivata. Trots att jag har räknat i timmar (tyyp) så har jag bara hunnit en bit in på det andra uppslaget på repetitionsdelen. Jaja, nog om detta.

Valborg firades med gomidda hos Ivarsson. När det senare blev utgång för resten av tjejorna så brummade jag hem, jag var alldeles för trött för att stanna uppe hela natten.

Igår blev det långpromenad i det askalasvarma vädret. Jag vet inte riktigt vad jag tänkte med; jag gick ut i tröja och jacka. Jag höll på att krevera och var tvungen att ta av mig jackan. Idag är det mulet med ändå typ 17 grader, det är ju helt galet! Tänkte fara ut på säsongens första joggingrunda alldeles strax. Det är alldeles för mycket slöseri på tid att åka buss in till stan för att gå på iksu och dessutom vill man ju vara ute nu!

Så hur går det för mig med anti-slisk-löftet? Jo, helt okej! Onsdagens valborgsfirande kan ju disskuteras, men jag antar att alla fick lite dispans där. Fruktsallad med vaniljkesella är något att rekommendera! Riktigt gott blev det. Annars är ett gott mellanmål/kvällsfika att skära upp lite frukt (typ en banan och några vindruvor), lägga i en liten skål och hälla över lite naturell (viktigt, för där är det inget socker!!) yoghurt. Supergott.

Jag har hittat ett recept på dinkelmuffins med spenat och fetaost som jag tänkte göra ikväll. Det borde väl gå bra, eller hur? Det är inget socker och inte så jättemycket smör... Har ännu inte offrat min slisk-dag, det blir nog i helgen någon gång.

Ha det bra allihopa!

RSS 2.0