Stark kvinna reder sig själv

Alla som känner mig vet förmodligen om att jag högst ogillar spindlar. Det är inte så att jag skriker och springer iväg och gömmer mig så fort jag ser en spindel, men jag undviker dem så mycket jag kan. Eftersom jag själv helst inte dödar en spindel (vill inte vara nära den) brukar detta ofta resultera i "Mammaaaaaa! Kom och ta bort spindeln!!" (pappa ogillar också spindlar).

Nu är det ju dessvärre så att jag bor själv och inte har någon att ropa på. Detta är något jag funderat på länge - hur skulle jag göra? I helgen hände det. En spindel hade mage att ta sig in i min lägenhet - från balkongen, jag såg den för några veckor sen. Den satt brevid fönstret, på väggen. Tänkte att tja, den kanske stannar där. Jag tycker om när spindlar står stilla, då vet man åtminstonde vart man har dem, så man kan undvika dem. Men det här monstret gick runt hela tiden! Upp i taket, ner på väggen... Ibland såg jag den inte och då fick jag lite panik. Då kan den ju vara varsomhelst!!!

Imorse fick jag nog. När jag stog och stekte ägg och bacon till frukost så drog jag ner fläktkåpan och DÄR - spindeln satt där, fem centimeter från mitt ansikte! Då hoppade jag till må ni tro. Jag blev så arg på den så jag nästan började gråta. Sen firade den ner sig mot spisen! För att rädda mitt stackars ägg från spindeln letade jag fram ett köksredskap och föste ner spindeln på golvet. Sen gick jag till bokhyllan för att leta reda på den fetade bok jag kunde hitta - en ordbok. Gick tillbaka till köket, smög fram till det lilla monstret och PANG! Spindelmos. Trampade lite på boken för att vara på den säkra sidan. Sedan lät jag boken ligga där tills jag skulle göra middag. Då var boken liksom ivägen. Med lite ångest lyfte jag på boken. Sån tur var så syntes det knappt att det var en spindel där, så jag kunde ta lite hushållspapper och gnugga bort sörjan.

Känner mig lite stolt! Jag klarade det. Ett steg i rätt riktning. Det var ett riktigt hårt prov vill jag lova. En stark kvinna reder sig själv.

Superhelg

Har haft en riktigt trevlig helg! Fredagen började på Vasaskolan där jag skulle göra en massa kemilabbar. Det var visserligen ganska intressant och så, men det tog lång tid... Kom till jobbet lagom till lunch. Sålde cp-dåligt. Kom hem, åt golaxen och sminkade mig. Vandrade iväg till Caroline för lite förfest med kollegorna! Carro hade jättefin lägenhet, alldeles nybyggd! Man blir ju lite avundsjuk... Sedan vandrade vi vidare till Corona där vi skakade rumpa som besatta. Vandrade hem och somnade bums.

På lördagen var det rent av sommarvärme och jag gick på stan med Linn och Kim. Vi åt lunch på Waynes. Sedan äntrade vi staden och jag gick loss med bankkortet. Lönen har ju kommit... ;) Köpte en randig t-shirtklänning på nyöppnade Monki (var proppfullt med folk där), en blå kofta på Rut och lite smink på HM. Men hon som stod i kassan glömde stoppa ner pudret i påsen!! ARGHHH!!! Upptäckte det först när jag kom hem och då var det ju som försent... Betalat 100 spänn i onödan!! *cp-kärring* Hursomhelt, när jag kom hem ville jag inte annat än ut igen i det fina vädret, så jag snörade på joggingskorna och gjorde årets prämiärrunda. Det gick visserligen nästan skamligt långsamt och inte blev det särskilt långt, men jag klarade det iaf! Tänkte mjukstarta lite och bara göra det för att det är härligt! Typ halva stan hade tänkt samma sak som jag, så jag var inte ensam ute i joggingspåret precis.

Sedan blev det grillning hos Jessica, mums! Allt blir så gott när man grillar! Sen höll vi på somna, så vi bestämde oss för att gå ut på en promenad i den friska luften. Det var skönt.

Idag har jag tvättat, diskat, jobbat tre timmar (eftersom jag missade lite i fredags), ätit köttfärsfylld aubergine, pluggat, pluggat, tränat och PLUGGAT. Jag gick på Step Dance, det var helt fantastiskt roligt! Sen gick jag till gymmet och tränade armarna lite. Svetten rann.

Imorgon har jag kemiprov. Det kommer gå bajs. Cp. IG. "Skriv en balanserad reaktionsformel" AAAARGH!! Vänligen, skicka en mental lyckospark imorgon. Eftersom jag missar några timmar betyder det att jag måste jobba in det till helgen, cp...


Helgen har ändå varit bra. Önskar bara att jag hann vara ute mer idag. Tjoflöjt!


Om nya kunskaper

Jag har föresten sökt till universitetet i höst. Förstahandsval: sjukgymnastutbildningen. Andra: socionomutbildningen. Båda i Uppsala. Nya kunskaper, framtid, nya människor, Uppsala - here I come!!

Om en rolig natt

I fredags blev det förfest hos Linn och Hanna och sen vidare till Corona. Sen tillbaka till lägenheten. Förstår inte riktigt vad vi gjorde. Typ spelade gitarr. Hade allvarliga och sorgliga samtal. Hade roligt. Upptäckte en fotfetishist. Jag blev hungrig och åt mackor. Tillslut somnade vi alla. I sängen och soffan. Kanske vid femtiden. Jag hade så roligt hela tiden! Jag älskar mina kollegor :) Ni får aldrig flytta!!! Far inte till Norge, pleeeease?

Vid halvtolvtiden nästa dag spatserade jag iväg till stan i klänning, stövlar, smink och linser från gårdagen. Shoppade lite kläder. Träffade Fridilina på HM. Fikade med familjen på cafe Station. Träffade Annorna och Emma. Satt med dom. Lite senare på dagen kom mamma och hämtade hem mig. Småkusinerna är här och de höll på att ta kål på mig. Var tvungen att gå ut på en promenad igårkväll. Så att jag skulle få vara ifred. Få luft. Inte somna. Såg på Robinson. Kände ångest över Valpen. Ser ut som en sån där judefånge i ett läger. Obehagligt. Själv åt jag chips. Och godis. Och glass. Och ostkrokar. Fuck lchf. Det blev bara en smygstart i veckan. Nästa vecka - då jäklar. Eller hur Linn?!! Sov 10,5 timmar i natt. Jag drömde så mycket konstigt.

Idag har vi varit ute vid havet och pimplat, utan vidare fiskelycka. Grillat korv. Nu är vi hemma och jag har lovat Ellen att vi ska gå till lekplatsen. Jag oooorkar inte. Jag vill sova. Ligga i solen.



Man tror att man känner en person. Men det finns så mycket bakom, som man inte vet. Man kan inte döma en person efter första intrycket. Folk har hemligheter. Mörka hemligheter, ångest, saker man vill glömma. Man tror att man vet, men det gör man inte. Det är så mycket som kan hända. Saker som inte får hända men som händer ändå och förändrar och förstör ett helt liv. Det är bara att hoppas att man själv inte råkar ut för något. Men det kommer det.

Nej, lekplasten var det. Tjo.

Påskhelgen

På torsdageftermiddag satte jag mig på bussen på väg till Piteå med stora planer om att plugga massor av Naturkunskap. Så blev det inte. Alls. Jag läste en sida i boken och kunde bara konstatera att det inte var någon idé att försöka; ögonen föll ihop och jag halvsov hela vägen till Skellefteå. Väl framme i Piteå kom Emma och hämtade mig. Vi åt tacos till middag och däckade sedan framför teven och såg först De Ofrivilliga som jag hade valt. Det var kanske inte det bästa valet jag gjort. Filmen hade fått en massa priser så jag tänkte att den måste väl vara bra. Den var väldigt mystisk för att sammanfatta det hela. Sen såg vi Torsk på Tallin. Andra gången för mig, ungefär 137 gången för Jonathan. Och den är ju bra, det måste man ju hålla med om. Sådär tragiskt rolig. Se den :P

Igår sov vi länge, åt frukost och satt sen vid köksbordet och funderade på vad vi skulle göra. Då fick Emma plötsligt en snilleblixt: vi målar påskägg! Och som vi pickade hål på ägg, blåste och målade. Köket blev ett enda kaos. Tidningar över hela bordet. Penslar överallt. Emma bakade samtidigt. Simon byggde en sorts äggtorkningsmodul; han hängde upp en hårtork i taket. Det tog Simon säkert flera timmar att måla ETT ägg. Han målade flera lagar, målade över och tillslut sköljde han bort allt och började om. Sällan har det varit så roligt att måla ägg! På kvällen åkte jag Emma, Jonathan och Agnes in till stan och såg Män som hatar kvinnor på bio. Den var riktigt bra, men väldigt obehaglig. Jag var rusikgt förbannad mest hela tiden! Sen åkte vi hem och drack te och pratade.

Idag har vi inte heller gjort så mycket vettigt. Vi åkte in till Öjebyn för att gå på "marknad". Man kunde överblicka hela marknaden på sisådär två sekunder. Det som fanns att erbjudas var (mycket goda) hamburgare, stickade sockar och vantar samt anisbröd (alternativt "pitepojkar"), skarpkakon, bullar och rulltårtor. Nästan hela Isakssonsklanen samlades i farmormormors kyrkstuga för att fika. Sedan åkte jag och Emma och Jonathan hem till Jonathan för att dricka te och smygdricka kaffe... hahahaha :P

Nu gör vi ingenting i väntan på middagen. Det vankas någon sorts påskbuffé. Gravad lax. Åh. Jag tror jag dör. Vi läste i tidiningen imorse att Karamellkungen säljer cirka 5000 ton godis över påskhelgen 5000. TON. Vilket är 25% av deras försäljning på hela året. Jäklar vad sockerhöga hela Sveriges befolkning är i helgen. Och ägg äts i så stora mängder så det är helt sinnesjukt: 6 miljoner ägg i timmen ikväll!

Ikväll pratades det om att socialiseras med andra, men det tyckte Jonathan "var jobbigt". Det blir nog film här - gööu så skönt! Kanske låter som att vi har haft tråkigt, men nej! Det har varit så skönt. Jag har suttit i gungstolen i säkert flera timmar. Och som vi ätit. Och fikat. Sköööööönt.

Nu sitter jag och Emma i köket och gör ingenting. Agnes tovar ull. Nej, nu finns det inget mer att skriva! Hoppas ni andra har lika trevligt som jag! Lovar att lägga ut bilder på våra fina påskägg sen. Hejs!

Kroppsdelsserie del 4: Om hjärnan

Går raskt vidare från ögonen till hjärnan, inte ett så långt hopp alltså. Och hur mycket finns det inte att säga om hjärnan?! Den är ju helt magisk! Men jag kan ju börja med lite basic-fakta som ni kanske redan känner till.

- Hjärnan är ju som bekant uppdelad i två halvor - vänster och höger. De har lite olika egenskaper, den ena (höger tror jag) är lite mer kreativ typ.
- Dessutom är det höger hjärnhalva som registrerar att du sticker sig på en nål på vänster hand och tvärtom... Mystiskt!
- Hjärnan är dessutom uppdelad i storhjärnan och lillhjärnan. Lillhjärnan samordnar impulser. Skickar dom rätt liksom.
- I hjärnan finns också hypofysen. Det är en körtel som producerar hormoner. Mycket viktig alltså.
- Syncentrat är längst bak i hjärnan, kontigt nog - längst bort från ögonen. Medan hörselcentrat är på sidan av öronen. Det finns två talcentra, ett för att kunna förstå vad andra säger och ett för att själv kunna formulera meningar, tror jag.

Men det mest intressanta är ändå den grå barken. Det vill säga det som är runt hela hjärnan, längst ut. Det är där vi tänker och lagrar minnen. Men hur fungerar det?! Hur tänker man? Hur går det till? Hur kommer det sig att man tänker olika? Hur lagras minnen? Varför minns man vissa saker, men andra inte? Lagras minnena som i ett arkiv? I långa hyllor nummrerade med olika årtal: sommaren -96? Varför minns man inte sin första födelsedag? För att hjärnan inte var färdigutvecklad? Vad ÄR tankar? Signaler? Kemiska substanser? Hur uppkommer en tanke? Varför tänker inte alla likadant? Nej, jag blir inte klok på det!

En vän till mig skrev en gång: "förmågan att tänka; en förbannelse eller befrielse?". Självklart är det ju ett sorts "krav" att man ska kunna tänka för att bli en individ, för att ha en personlighet. Åtminstonde tycker jag det. Jag anser att personligheten sitter i hjärnan. Var skulle den annars vara? Eller "flyter" personligheten runt överallt, i hela kroppen? En sorts själ, har man det? Hursomhelst, så kan jag ibland tycka att tänkandet är en förbannelse. När man ältar något. Något man gjort, något någon annan gjort, något man ångrar, något man längtar till, något man gruvar sig för. När man bara tänker och tänker och tänker, men egentligen inte kommer någon vart - då önskar jag att man bara kunde "stänga av" hjärnan för en stund. Tänk så skönt! Man skulle få slippa sina egna jobbiga tankar för en stund! Dessvärre skulle det nog vara oerhört jobbigt att "sätta på" hjärnan sen igen, allt skulle skölja över en igen.

En annan tanke: hur många hjärnceller har man inte supit bort? Gör alkohol att man blir dum? I så fall är det ju inte bra. Snart borde jag planera in vita veckor.

En annan sak som slagit mig är hur otroligt känslig hjärnan borde vara. Och tänk så mycket som skulle kunna gå fel! Man borde glädjas mer över hur bra man fungerar. Ja, över hur allt fungerar! Nu förtiden pratar man ju inte bara om att man ska träna kroppen utan även hjärnan - hjärngymnastik. Det innebär att tänka ordentligt och annorlunda. Till exempel genom att lösa korsord, sudoku, äta med gaffeln i "fel" hand, byta ordning på morgonrutinerna, köra bil en annan väg till jobbet. Att läsa böcker är nog bra, kan jag tänka mig.

Så vad vill jag säga med det här? Hylla hjärnan! Ta hand om den, lös korsord! Sluta dricka för stora mängder av alkohol och ta dig en funderare över hur fascinerande det är att man kan tänka!


Plugga! Det tränar nog hjärnan... Studentlitteraturen jag köpte förra terminen.

finest.se

... eller iaf corona ;) Vi blev vimmelfotade, kommer du ihåg Emma? Kom nyss på det och letade reda på hemsidan, och mycket riktigt! Ni blev ju snygga, men jag ser ganska... rädd ut? Haha!


Diagnoser: VHS (Vi Hatar att Sälja), PMS (Pinsamt Dålig Säljare), DVD (Dumhet Via Damp)

Så var det fredag. Igen. Jisses, vad tiden går fort! Och vad hände på jobbet i veckan?! Det som började så bra... De två senaste dagarna är ett skämt! När katten är borta dansar råttorna på bordet, som man brukar säga... Men jäklar vad kul man kan ha ändå! Idag har jag skrattat så jag fått magknip och nästan kissat på mig. Vi har diskuterat diagnoser. Upptäckt att Kim egentligen är Boxer-Roberts look-a-like. Skrattat åt mystiska kunder. Vi försökte prata olika dialekter. Det kanske inte låter så kul och jag förstår inte själv vad det var som var så roligt, kanske var det bara fredagsövertröttheten.

Efter jobbet tryckte jag, Hanna och Linn in min cykel i deras bil, tog en sväng förbi Systemet och sedan släppte de av mig på stan. Jag handlade lite på Ica. Sedan skulle jag cykla hem. Min j'vla cykel som lagats från både punka och icke fungerande pedaler. Min j'vla cykel som alltid funkat så bra. Jag satte mig på cykeln, trampade lite, bromsade när jag skulle svänga. Sen var det som om bromsen fastnade. Jag klev av och klämde lite på handbromsen. Tittade på bromsen på däcket och såg att det liksom hade fastnat. När jag styrde cykeln framåt rörde sig inte hjulet. HELVETES. JÄVLA. SKIT. Efter att ha gått en stund så lättade bromsen lite och jag cyklade hem. Hela tiden med ett lätt motstånd. Hela vägen hem, upp för svingen... Förbannat så jobbigt det var. Jag var sjöblöt när jag kom hem, flåsade som en gravid flodhäst med astma. Skickade onda, onda tankar till cykeljäveln. ATT DU ALDRIG SKA FUNKA!!!!!!!!

Nog illa talat om cykeljäveln. Jag kom hem typ kvart i sju. Dödshungrig. Lagade tortellini med tomatsås. Åt. Diskade. Håller nu på att göra dinkelfrallor. Lyssnar på Talang i bakgrunden. Lugn kväll alltså. Makalöst så skönt. Imorgon ska jag gå på stan med mamma och på kvällen blir det fest. På söndag blir det nog några timmars jobb. Fullt upp alltså!




Tjohoo!

Brödet

Att baka bröd är själaro. Det är harmoniskt och det börjar lukta så gott i hela lägenheten. Och inget slår nybakat bröd med en skiva ost på. Jag bakade bröd för några veckor sen. Receptet hittar man i en av de senaste Guldkorn, bovetelimpa tror jag det heter.


Njurjävel

I söndagskväll satte jag mig äntligen ner vid köksbordet, efter ett hårt pass på IKSU samt efter att ha lagat broccolipaj, för att göra naturkunskapsläxorna inför den kommande veckan. Då gjorde jag en fasansfull upptäck: vi skulle ha prov till veckan, närmare bestämt idag, onsdag. Efter att bokstavligen ha tappat hakan, hyperventilerat en aningen och funderat på att hoppa ner från balkongen satte jag istället igång med att plugga. Tänkte att om jag läser igenom alla lektionsanteckningar och fokuserar på den mest övergripande så borde det väl gå. Och eftersom jag är en heltidsarbetande kvinna så har jag inte så mycket tid över på dagarna... Men på måndagkväll fick jag skippa träning för mer plugg. Sen hinner man ju läsa lite grann när man äter frukost på morgonen... På tisdagkväll kändes det ändå hyfsat. Så jag for iväg till Bakiarsle för att äta födelsedagstårta! Britta fyllde nämligen år! Efter att ha irrat runt och cyklat i cirklar på biologigränd och geografigränd hittade jag slutligen rätt. Det var väldigt trevligt att träffa gamla kursare! Kom hem halv tio och gjorde klart de sista repetetionsfrågorna.

Och så kom onsdagen. Har inte varit så nervös om jag ska vara ärlig. Och det gick ganska bra faktiskt. Det var dock ett tjock provhäfte på ett antal sidor vi fick så jag ställde in mig på att sitta till typ nio... men jag var klar strax före halv åtta. Gräjtness. Jäklar, vad duktig jag är egentligen! Nu kan jag allt om hela kroppen. Fråga mig om vad som helst: vad lymfan har för funktion, hur hjärtat får syre och näring, hur ett översynt öga ska se rätt, vad benen i öronen heter, vad lipas spjälkar för något eller kanske vad ADH är (nej, jag menar inte ADHD). Förutom det där med njurarna. Fråga inte det. För där satt jag mest och gissade. Finns det något som heter njurkärl, månne?! ;) ja, jag vet inte... vi får väl hoppas på det. Inget jag skrev om njurarna verkade vettigt. Men skit samma. Jag gjorde det och behöver förmodligen inte göra omprov. Kanske en liten restuppgift.

1 april, ny månad. Har inte blivit lurad. Tror jag iaf. Ny månad betyder ny budget. Nu börjar man om på samma kula igen. Jag sålde hyfsat bra idag, så det kändes ju bra. Idag har jag vunnit en apelsin och två äpplen. Man tackar. Förstår inte vad som hänt med oss på jobbet nu, men jag får skrattattacker mest hela tiden! Kanske beror det på kartongen med solbrillor som chefen hade släpat till jobbet igår. Det var knappt man ville sälja, för de flesta var så gräsligt fula! Och roliga! Hahahah... Fick med mig två hem. Sen fick det räcka :P

Lite bilder från min tillvaro:


Jessica var här i lördags, som jag berättade tidigare, och gjorde proffsdrinkar.


Vi mixade halvfrusna hallon till en hallonkorv. Såg ju inget vidare ut...


... tills det hamnade i drinken, då såg det desto godare ut!


Sen åt vi färsk annanas.


Rebecca kom förbi!


Den här fyndade jag för en tia på kupan.


Och de här minipajformarna för en femma styck.


Och de här skorna köpte jag för ett tag sen. Våriga. Och passar gräsligt dåligt ihop med mitt golv med obestämdbar färg.

Nu är min cykel lagad och hel och asfalten är nästan framme helt! Imorgon ska jag cykla till jobbet!

RSS 2.0