Bakblogg del 2: Dinkelfrallor

I söndags gjorde jag dessa frallor. Jag har gjort dom några gånger och utgår från ett recept jag hittade på internet, men jag modifierade om det lite första gången eftersom vi inte hade siktat dinkelmjöl hemma, jag bytte ut det mot grahamsmjöl och vetemjöl. Men man gör ju som man vill! Släng i lite ditten och lite datten. Vad man har hemma liksom. Inte så noga. Tror jag i alla fall. Tips av mamma: frallor ska man göra så degiga som möjligt för att de inte ska bli torra. Degen ska alltså inte vara typ "limp-torr" utan bara så pass att man kan rulla dem till bollar. Kolosalt goda med en ostskiva och ett glas mjölk.



Dinkelfrallor
ca 16 stycken står det i receptet, men det beror ju på hur små eller stora man gör dem, jag har gjort dubbel sats, men akta så inte degen flyger ur bakmaskinen, för det blir ganska mycket... (nej, jag talar inte av egen erfarenhet, nej nej...)

5 dl vatten
1/2 paket jäst
1 msk olivolja
1 msk honung
2 finrivna morötter
2 1/2 dl havregryn
ca 1 dl solroskärnor
ca 1 dl linfrön
1/2 msk salt
3 dl fullkornsdinkelmjöl
6 dl grahamsmjöl
2-3 dl vetemjöl
eventuellt solrosfrö och sesamfrö till topping

Värm vattnet till 37 grader. Smula ner jästen i en bunke eller en sådan där gammal megastor köksassistent som vi har. Häll över vattnet och lös upp jästen. Häll i olja, honung, morötter och havregryn. Låt havregrynen svälla någon minut. Häll i alla mjölsorter och frön pö om pö. Det ska vara ganska löst när man bakar med dinkelmjöl så att det blir saftigt, det har Leila lärt mig. Låt jäsa under bakduk ca 40 minuter. (under tiden kan man diska och rulla tummarna) Häll sedan upp degen på mjölat bakbord och knåda lite. Rulla till små (kletiga!) bollar och lägg på plåtar. Låt jäsa igen, ca 30 minuter. (här kan man diska lite till och ringa och prata med någon man tycker om) Pensla bullarna med vatten och strö över lite frön så de blir fina. Grädda i 225 grader i ca 10 minuter. Njut av doften av nybakat bröd och belöna dig själv med en varm, nybakad fralla med smör som smälter. Klart!

Kommentarer
Postat av: sara

Vad roligt att jämföra mina Gi-bullar med detta recept. De är nästan identiska. Mycken goda :)

2008-11-26 @ 23:05:05
Postat av: Ivarsson

Det såg kalasgott ut, speciellt med solrosfrön på. Jag äter faktiskt en solrosfralla exakt i detta nuet, kusligt sammanträffande. Kuuuuuuusligt..

2008-11-27 @ 09:26:45
URL: http://norrlander.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0